De Immuunbooster
Wanneer je voelt dat je weerstand daalt of je voelt je wat zwakjes dan is dit de ideale soep. Zo bevat het kruiden die al geruime tijd worden ingezet om de weerstand te versterken. Denk hierbij aan gember, kurkuma of knoflook.
Een groot gedeelte van onze weerstand zit in onze darmen. Zo worden sommige slechte bacteriën onschadelijk gemaakt in het darmslijmvlies. Wanneer het darmslijmvlies is aangetast, bijvoorbeeld door ontstekingen zijn we sneller ziek. De kruiden in deze soep hebben stuk voor stuk ontstekingsremmende eigenschappen.
Alle ingrediënten op een rij:
- 1 kleine pompoen
- 1 broccoli
- Zoete aardappel
- 300 gram (voorgekookte) linzen. Deze voeg je na het pureren toe.
Weerstandboosters: ( Deze gaan eerst in de koekenpan)
- 5 uien
- 10 tenen knoflook
- 2 stukken gemberwortel
- 1 bosje peterselie
Kruiden:
- 2 theelpepels kurkuma
- 2 theelepels komijn
- 2 theelepels koriander
- Naar smaak zout toevoegen.
Bereiding: Snijd de pompoen, zoete aardappel en broccoli in stukjes. Voeg de pompoen en zoete aardappel toe aan 1,5 liter kokend water in een pan. Voeg na 15 minuten ook de broccoli toe. Voeg vervolgens de kurkuma koriander, komijn en peterselie toe aan het geheel. Laat het op een laag pitje verder koken.
Ondertussen… Snijd de gember en knoflook en maak alles fijn in een vijzel. Heb je geen vijzel dan kun je ook een keukenmachine gebruiken. Doe een eetlepel kokos olie in een koekenpan, voeg hier de uien aan toe als ook de gember en knoflook. Verwarm het geheel op een laag pitje 5-10 minuten. Het is belangrijk dat het op een laag pitje gebeurt zodat alles smaakstoffen goed vrijkomen en er een lekkere aroma ontstaat.
Voeg de inhoud van de koekenpan toe aan de soeppan en pureer alles goed met een staafmixer en voeg hierna de linzen toe aan het geheel zodat de soep nog een ‘bite’ heeft. Het is beter wanneer er een ‘bite’ blijft. Door het kauwen verbeter je de opname van alle voedingsstoffen.
Tot slot: Na afloop kun je wat peper en zout naar smaak toevoegen als ook wat kokosolie aan de pan. Ook kun je een biologische bouillonblokje gebruiken om het nog meer op smaak te brengen. De totale kooktijd bedraagt 20-25 minuten.
In onderstaand filmpje vind je nog wat leuke extra informatie!
EET SMAKELIJK