showcase demo picture

Vitamine C onmisbaar voor een goede gezondheid

Vitamine C is zo ongeveer wel de meest bekende vitamine op aarde, maar waar zit het in en wat doet het voor je? Ik zet de feiten op een rijtje.

Vitamine C wordt ook wel ascorbinezuur genoemd. Scorbutus is latijn voor scheurbuik, dus A-scorbutus staat voor geen-scheurbuik. Scheurbuik is een aandoening die zeelui vroeger nog wel eens op zee kregen omdat ze het zonder fruit moesten stellen.

Alle zoogdieren kunnen zélf vitamine C aanmaken in hun lichaam als het nodig is,  enkele apen, cavia’s, vleermuizen en de mens uitgezonderd. Dat is jammer want juist vitamine C is een stof die ons zou kunnen beschermen tegen de stressvolle wereld waarin we leven.

Waarom is vitamine C zo belangrijk voor onze gezondheid?

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat als dieren worden opgejaagd of onder druk staan, bijvoorbeeld omdat ze geen water of voedsel kunnen vinden, extra vitamine C gaan produceren. Het dier beschermt zichzelf als het ware tegen een overdosis stress. Deze vitamine vormt blijkbaar een onderdeel van het totale immuunsysteem van dieren dat dan extra ondersteuning nodig heeft. Wat ontzettend jammer toch dat we dit vermogen om zelf deze vitamine te produceren zijn kwijtgeraakt! Of voel jij je nooit eens opgejaagd of onder druk gezet? Ik wel.

Ziek zijn betekent stress voor ons lichaam. Uit onderzoek is dan ook gebleken dat we, als we ziek zijn en extra vitamine C innemen, minder vitamine C uit plassen dan wanneer we gezond zijn. Blijkbaar gebruikt ons lichaam dan meer vitamine C omdat het het nodig heeft. Vitamine C is een in water oplosbare vitamine waarvan we uit plassen wat we niet nodig hebben. Wat we wél nodig hebben wordt opgenomen in ons lichaam.

Er zijn tientallen jaren heel veel wetenschappelijke onderzoeken gedaan rondom het gebruik van (hoge dosis) vitamine C. Er zijn meer dan 30 ziektes vastgesteld waarbij inname van vitamine C een (zeer) gunstige werking had. Ik noem hieronder enkele van de belangrijkste, maar het is zeker geen volledige lijst. Het is meer om je een indruk te geven.

 • Onze bijnieren gebruiken grote hoeveelheden vitamine C. Onze bijnieren zijn de hormoonklieren die zorgen voor energie. Onze bijnieren bevatten meer vitamine C dan ieder ander weefsel, want voor de vorming van de anti-stresshormonen cortisol en adrenaline hebben ze vitamine C nodig. Veel stress zal je bijnieren uitputten doordat ze onvoldoende vitamine C hebben.
 • Vitamine C is een vrije-radicalen vanger. Juist in tijden van stress maakt je lichaam veel vrije radicalen aan, of je het nou wilt of niet. Vrije radicalen zijn moleculen in je lichaam die in grote hoeveelheden schadelijk zijn voor al je lichaamscellen. Ze werken ziektes en veroudering in de hand. Vitamine C helpt je tegen deze vrije radicalen.
 • Je kent vitamine C vast wel als middel tegen een verkoudheid of griep. Hierbij zijn virussen of bacteriën betrokken en vitamine C is een prima middel tegen een dergelijke infectie. Als we in zo’n situatie voldoende vitamine C innemen maakt het lichaam zelf een stofje aan, interferon, wat ons helpt om het virus weg te werken.
 • Belangrijker nog dan als antivirus middel is het feit dat vitamine C nodig is voor versterking van ons immuunsysteem. Allerlei infecties en ziektes kunnen daardoor beter bestreden worden, als we maar voldoende vitamine C in ons lichaam hebben.
 • Samen met het mineraal zink stimuleert vitamine C de aanmaak van antilichamen waardoor het werkzaam is tegen allergieën. Allergieën zijn vaak een signaal dat ons immuunsysteem is verzwakt. Door dit verzwakte immuunsysteem wordt ons lichaam gevoelig voor bepaalde stoffen. Versterk je immuunsysteem en je allergieën zouden zomaar opeens kunnen verdwijnen. Ik heb het al vaak zien gebeuren bij klanten in mijn praktijk.
 • Veel vrouwen hebben af en toe last van een blaasontsteking. Vitamine C maakt je urine zuur, waardoor de betreffende bacterie niet kan overleven. Neem dan dus vooral voldoende vitamine C. Cranberry’s worden dan ook aanbevolen. Waarom? Vanwege de hoge dosis vitamine C die daarin zit!
 • Veel vrouwen in de overgang krijgen last van droge ogen waardoor het dragen van lenzen vervelend kan worden. Vitamine C helpt mee om de lens van het oog vochtig en helder te houden. Je kunt op den duur last krijgen van staar als er te weinig vitamine C aanwezig is in je oog.
 • Linus Pauling constateerde dat het aantal hartziektes met 80% zou dalen als iedereen dagelijks 2000 tot 3000 mg vitamine C zou innemen. Vitamine C zorgt namelijk voor de vorming en handhaving van collageen in de wanden van de bloedvaten waardoor deze elastisch blijven.
 • Dankzij de ondersteuning bij het vormen van collageen is het ook heel goed voor onze huid en haren.
 • Vitamine C is goed voor je hersenen; het draagt bij aan een goed geheugen, een heldere geest en concentratievermogen. Op latere leeftijd kan het meehelpen om dementie te voorkomen.
 • Vitamine C helpt mee om je bloeddruk op het juiste peil te houden en versterkt je botten en spieren. Vooral ook bij artrose, reumatische klachten en spierproblemen kan vitamine C een positieve rol spelen.
 • Linus Pauling en een andere arts, Dr. McCormick, constateerden dat leukemie en verschillende andere soorten kanker grote gelijkenis vertoonden met scheurbuik (de symptomen van vitamine C-gebrek). Dat is de reden waarom zij kankerpatiënten behandelden met hoge doseringen vitamine C. Er is een theorie die zegt dat als de verbindingen tussen de cellen sterk blijven, kanker geen kans krijgt om zich te verspreiden. Vitamine C versterkt de verbindingen tussen de cellen.

Een vitamine C tekort kenmerkt zich o.a. door:

 • Snel blauwe plekken / bloeduitstortingen
 • Drang naar zoetigheden
 • Loszittende tanden
 • Bloedend tandvlees
 • Bloedarmoede i.v.m. te weinig ijzer
 • Pijn in de botten en spieren
 • Verlaagd immuunsysteem
 • Vermoeidheid
 • Veelvuldig verkouden of griep

Vitamine C is dus een in water oplosbare vitamine, daarom plas je een teveel makkelijk uit, maar het verdwijnt ook makkelijk bij het snijden en koken. Stoom daarom liever de groente en bereid het kort van tevoren. Kook de groente in een dun laagje water en drink het kookvocht op, gratis vitamine C die anders door het putje gespoeld zou worden.

Supplementen zijn nooit een vervanging voor het echte werk: groenten en fruit. Groenten en fruit bevatten tal van hulpstoffen zoals flavonoïden die de werking van vitamine C versterken. Naast het eten van groente en fruit is het raadzaam een goede vitamine C in te nemen.

Wil je meer advies over de juiste vitamine C? Neem gerust contact me mij op!

Posted in: Nieuws
Return to Previous Page

Nieuws

 • Immuunbooster
  De Immuunbooster Wanneer je voelt dat je weerstand daalt of je voelt je wat zwakjes dan is dit de ideale soep. Zo bevat het kruiden die al geruime tijd worden ingezet om de weerstand te versterken. Denk hierbij aan gember, kurkuma of knoflook. Een groot gedeelte van onze weerstand zit in onze darmen. Zo worden sommige slechte bacteriën onschadelijk gemaakt in het darmslijmvlies. Wanneer het darmslijmvlies is aangetast, bijvoorbeeld door ontstekingen zijn we sneller ziek. De kruiden in deze soep hebben stuk voor stuk ontstekingsremmende eigenschappen. Alle ingrediënten op een rij: 1 kleine pompoen 1 broccoli Zoete aardappel 300 gram (voorgekookte) linzen. Deze voeg je na het pureren toe. Weerstandboosters: ( Deze gaan eerst in de koekenpan) 5 uien 10 tenen knoflook 2 stukken gemberwortel 1 […]
 • Vitamine C onmisbaar voor een goede gezondheid
  Vitamine C is zo ongeveer wel de meest bekende vitamine op aarde, maar waar zit het in en wat doet het voor je? Ik zet de feiten op een rijtje. Vitamine C wordt ook wel ascorbinezuur genoemd. Scorbutus is latijn voor scheurbuik, dus A-scorbutus staat voor geen-scheurbuik. Scheurbuik is een aandoening die zeelui vroeger nog wel eens op zee kregen omdat ze het zonder fruit moesten stellen. Alle zoogdieren kunnen zélf vitamine C aanmaken in hun lichaam als het nodig is,  enkele apen, cavia’s, vleermuizen en de mens uitgezonderd. Dat is jammer want juist vitamine C is een stof die ons zou kunnen beschermen tegen de stressvolle wereld waarin we leven. Waarom is vitamine C zo belangrijk voor onze gezondheid? Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat als dieren worden opgejaagd of onder druk […]
 • Magnesium
  Iedereen heeft wel eens van het mineraal magnesium gehoord. Het staat vooral bekend als een anti-stress mineraal. Waarom is dat en heb jij ook een magnesium tekort? Waarschijnlijk wel want de meerderheid van de westerse mensen heeft hier een tekort aan. Magnesium is één van de mineralen die we het meest tekort komen. Dit omdat de bodem van de groente en fruit door gebruik van kunstmest magnesium in de meeste gevallen mist. Gesteld wordt dat anno nu zo’n 75% van de mensen een groot tekort hebben aan magnesium. Magnesium zit in elke cel van ons lichaam en helpt bij het vrijmaken van energie in de mitochondriën van de cellen. Daarnaast helpt het bij de vorming van botten en een sterk gebit (magnesium werkt samen met calcium). MAGNESIUM TEKORT Honderd jaar geleden bevatte een appel met schil […]
 • Lichaam en geest in balans
  De meeste mensen zitten te veel in hun hoofd. Vroeger, nog voordat er mobieltjes, sociale media, televisies, agenda’s en deadlines waren, was het leven een stuk rustiger. Mensen werkten voornamelijk met hun lichaam. Nu is het omgedraaid. Velen van ons zijn alleen maar bezig in ons hoofd: we moeten problemen analyseren, e-mails beantwoorden en agenda’s vullen, etc. Daardoor creëren we een soort schijnwereld in ons hoofd. In het ergste geval sluiten we onszelf op in dat hoofd en leven we in onze gedachten. Wat is het gevolg? Dat we elk contact met ons lichaam kwijtraken. Maar ook ervaringen, van lang geleden of recent, kunnen een bepaalde verkrampte toestand veroorzaken in je lichaam. Ervaringen die negatief of anderszins belastend zijn geweest, veroorzaken ‘ladingen’ en ‘blokkades’ die als […]
 • Orchid Sprays
  Ik ben leverancier van de Orchid Bloesemsprays. Eerst was ik wat sceptisch over een bloesemspray. Totdat ik er een keer mee in aanraking kwam. Wow wat werkt zo`n spray geweldig. Ik heb standaard de reiniging formula in mijn handtas zitten. Dit is een geweldige spray voor o.a. HSP-ers, deze helpt je om oude en/of ongewenste energieën te verwijderen Wat zijn Orchid Airsprays? De sprays zijn gemaakt om je te helpen om met de uitdagingen van elke dag om te gaan. Ze geven je ruimte, waardoor je in je eigen centrum kunt zijn en zo je energie kunt herstellen. Door het gebruik van de spray kan nieuwe genezende energie binnenkomen, er zal zich een beschermend energieveld rondom je vormen met de kwaliteit van de gebruikte spray. De essentiële oliën geven elke spray zijn eigen unieke aroma en […]